Jaarlijks komen de Maritieme Administraties die deel uitmaken van het Caribbean Memorandum of Understanding on Port State Control (CMOU) bijeen in een plenaire vergadering om beslissingen te nemen over de controle van buitenlandse schepen in hun havens.

Havenstaatcontrole is een controle op buitenlandse schepen die havens bezoeken om te controleren of ze voldoen aan internationale maritieme regels, met name op het gebied van veiligheid en leef- en werkomstandigheden van zeevarenden. Het CMOU werd in 1996 in Barbados ondertekend en telt momenteel 20 lidstaten (Antigua en Barbuda, Aruba, Bahama’s, Barbados, Belize, Bermuda, Cayman Islands, Cuba, Curaçao, Frankrijk, Grenada, Guyana, Jamaica, Nederland, St. Christopher en Nevis, St. Lucia, St. Vincent en de Grenadines, Sint Maarten, Suriname en Trinidad en Tobago) en twee geassocieerde lidstaten (Britse Maagdeneilanden en Anguilla).

De recente bijeenkomst werd bijgewoond door achttien van de twintig lidstaten, de geassocieerde lidstaat van de Britse Maagdeneilanden en Montserrat als waarnemer. Daarnaast waren vertegenwoordigers van de Regional Coördinator Caribbean van de IMO, de Amerikaanse kustwacht en de Paris Memorandum of Understanding on Port State Control (PMOU) aanwezig. Virtuele deelname werd mogelijk gemaakt voor de Indian Ocean Memorandum of Understanding on Port State Control (IOMOU), de Tokyo MOU en de Vina del Mar Agreement. Bovendien werden de Mediterranean MOU on Port State Control (Med MOU) en de Black Sea MOU tijdens de bijeenkomst als waarnemers bij de CMOU geaccepteerd.

De heer Michel Amafo, Voorzitter van de CPSCC, prees de deelname van zoveel leden en vertegenwoordigers van regionale MOUs tijdens de vergadering. Door de CPSCC-meeting na de Regionale Meeting for Directors and Heads of Maritime Administrations (DIHMAR) te organiseren, werden de kosten voor deelname en de “carbon footprint” aanzienlijk verminderd.

De Technical Standing Working Group (TSWG) van de CMOU kreeg de opdracht om nieuwe IMO-vereisten en -richtlijnen op te nemen in de PSC-handleiding, richtlijnen voor elektronische certificaten, en kwesties met betrekking tot inspecties van gevaarlijke goederen aan te pakken. Daarnaast werd de Financiële en Administratieve Werkgroep (FASWG) geïnstrueerd om wijzigingen in de lidmaatschapscategorieën te herzien en een beleid te ontwikkelen voor samenwerking tussen instanties voor PSC-activiteiten en andere relevante activiteiten.

Tijdens de vergadering werd het jaarverslag van 2022 goedgekeurd, inclusief een overzicht van de activiteiten van de CMOU voor die periode, evenals statistieken over inspecties (461), geconstateerde tekortkomingen (652) en aanhoudingen (10).