Op 30 augustus 2023 markeerde de afronding van de opleiding Integraal Waterbeheer met de plechtige overhandiging van certificaten aan de succesvolle deelnemers. In totaal mochten 119 deelnemers hun welverdiende certificaat in ontvangst nemen. Een bijzondere vermelding ging uit naar 49 cursisten die met succes alle acht modules van deze wateropleiding hadden voltooid.

De opleiding Integraal Waterbeheer maakte deel uit van het bredere project genaamd ‘Capacity Building in Integrated Water Resources Management in Suriname’. Dit ambitieuze project werd uitgevoerd door Waterforum Suriname, met steun van het Global Climate Change Alliance Plus Initiative (GCCA+), de United Nations Development Programme (UNDP), en de Europese Unie (EU). De opleiding, die plaatsvond van 17 juli tot en met 11 augustus 2023, bood zowel fysieke als online mogelijkheden voor deelnemers. Het curriculum omvatte acht modules die varieerden van de watercyclus en watergebruik tot watervervuiling, waterkwaliteit, integraal waterbeheer, waterbestuur, drinkwater, en klimaatverandering. De instructeurs waren afkomstig van de gerenommeerde Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), en waterspecialisten met uitgebreide praktijkervaring.

Max Huisden, de voorzitter van Waterforum Suriname, was verheugd over het grote aantal deelnemers, zowel vanuit de overheid als de particuliere sector. Hij benadrukte het belang van de watersector en overwoog hoe deze cursus mogelijk geïntegreerd kan worden in bestaande programma’s aan de AdeK universiteit en het Polytechnisch College.

Gonda Asadang, directeur Water van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, benadrukte de dringende behoefte aan expertise en capaciteit in de watersector van Suriname. Ze sprak haar enthousiasme uit om deze getrainde waterexperts in de praktijk aan het werk te zien en sloot af met de woorden: ‘Ons land heeft jullie allemaal nodig in de watersector.’ Uit de positieve reacties van de afgestudeerden blijkt dat ze vastbesloten zijn om een waardevolle bijdrage te leveren aan integraal waterbeheer in Suriname en uitkijken naar vervolgopleidingsmogelijkheden.