De regering heeft besloten om tijdelijk de bouwwerkzaamheden voor de vergaderruimte van De Nationale Assemblee (DNA) stop te zetten. Dit besluit komt voort uit opmerkingen die zijn gemaakt met betrekking tot de architectonische structuur van het vergadercomplex, verklaarde minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC). Op dinsdag 24 oktober 2023 liet de minister tijdens een gesprek met de Communicatie Dienst Suriname weten dat hij verwacht dat er na een constructieve dialoog een overeenkomst zal worden bereikt met alle betrokken partijen.

Minister Ori benadrukte dat er op 24 oktober ook vruchtbaar overleg heeft plaatsgevonden tussen hemzelf en zijn collegaministers Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW). Gezamenlijk hebben ze besloten om alle documenten met betrekking tot deze kwestie grondig te herzien. De minister legde uit dat Suriname bepaalde verplichtingen heeft vanuit de Werelderfgoedconventie en dat in de afgelopen maanden verschillende ontwerpen zijn bestudeerd door de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO), waarbij enkele adviezen zijn gegeven.

Er zijn afspraken gemaakt om deze week in elk geval de bouwwerkzaamheden – omdat er voorbereidingen waren om te beginnen – tijdelijk stop te zetten,” deelde de Onderwijsminister mee. In de komende periode zal de minister van Openbare Werken samen met experts de rapporten en opmerkingen van UNESCO herzien. Bovendien zal het gespecialiseerde bedrijf ICOMOS, dat technische onderzoeken uitvoert voor werelderfgoed, de zaak opnieuw beoordelen na hun advies.

Minister Ori erkende het belang van het nieuwe DNA-gebouw, maar benadrukte dat het essentieel is om de komende dagen te werken aan een oplossing. Er zal ook contact worden opgenomen met het technische team in Parijs. “We hebben al enkele succesvolle toetsingscriteria doorlopen, maar het is van belang om te luisteren naar de technische commissie van UNESCO om zo dicht mogelijk bij optimalisatie te komen,” voegde de bewindsman eraan toe. Hij is optimistisch over het bereiken van een overeenkomst en zei: “Het definitieve besluit moeten we gezamenlijk nemen, en ik geloof dat onze standpunten niet ver uit elkaar liggen