De regering van Suriname heeft op maandag 23 oktober aangekondigd dat ze houders van haar twee uitstaande Eurobonds, ook wel bekend als Oppenheimer bonds, uitnodigt om deze obligaties in te ruilen voor een nieuw pakket, bestaande uit een nieuwe Surinaamse obligatie en een Value Recovery Instrument (VRI) dat afhankelijk is van toekomstige royalties uit olie-inkomsten van Blok 58.

De twee uitstaande Eurobonds vertegenwoordigen een gezamenlijke waarde van US$ 912 miljoen en dragen hoge rentetarieven van respectievelijk 9,25% en 12,875%. Deze twee obligaties zullen worden vervangen door één nieuw vastrentend instrument met een nominale waarde van USD 660 miljoen, een looptijd van 10 jaar en een coupon van 7,95%. Tijdens de eerste twee jaar wordt slechts 4,95% rente contant betaald, terwijl de overige 3% wordt gekapitaliseerd. Deze herstructurering omvat een verlaging van de hoofdsom (haircut) van 29% op de oorspronkelijke nominale waarde, evenals de opgebouwde achterstallige rente.

Bovendien wordt de nieuwe obligatie aangevuld met een Value Recovery Instrument (VRI), dat alleen wordt uitbetaald wanneer de Surinaamse regering royalties ontvangt van Blok 58. Zodra er USD 100 miljoen aan olie-royalties naar de regering stroomt, hebben crediteuren het recht om 30% van de jaarlijkse olie-royalty’s van Blok 58 op te eisen als compensatie voor de eerder genoemde korting. Er is een maximumbedrag dat via de VRI kan worden uitgekeerd, en dit instrument is ontworpen om ervoor te zorgen dat de Republiek Suriname en haar bevolking volledig kunnen profiteren van andere oliegerelateerde inkomsten, zoals inkomstenbelastingen, een aandeel in de winstolie en dividenden van Staatsolie.

De regering van Suriname erfde in 2020 een onhoudbare staatsschuld van 148% van het bbp, in tegenstelling tot 41% in 2015. Als gevolg van macro-economisch wanbeheer van de vorige regering stond Suriname op de rand van historisch bankroet door een recordhoge schuld. De huidige regering heeft een ambitieus hervormingsprogramma ingezet, heeft steun gezocht bij het IMF en heeft zich toegewijd om de staatsschuld te verminderen. Dankzij moeilijke fiscale maatregelen en schuldvermindering is de staatsschuld op weg om aan het einde van dit jaar te dalen naar ongeveer 100% van het bbp.

Dit ruilvoorstel heeft meerdere voordelen:

  • Het herstelt de “default” status met obligatiehouders, wat naar verwachting de kredietwaardigheid van de Republiek Suriname zal verbeteren.
  • Het verlicht aanzienlijk de schuldendienst op korte en middellange termijn.
  • Het draagt bij aan het versneld terugbrengen van de staatsschuld naar duurzame niveaus.
  • Het helpt verdere onaanvaardbare fiscale offers te voorkomen.
  • Het erkent dat obligatiehouders mogelijk “gecompenseerd” kunnen worden voor de nominale verliezen die zij hebben geleden, als de Surinaamse regering oliegerelateerde inkomsten ontvangt uit Blok 58.

De autoriteiten zijn ervan overtuigd dat de inspanningen van Suriname op het gebied van economische hervormingen, strikte begrotingsdiscipline, de aanpak van schuldproblemen en de verlichting van schulden zullen bijdragen aan een welvarende toekomst voor het land.