Het Ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) is begonnen met het opleiden van 21 junior arbeidsinspecteurs, waarvan 4 afkomstig zijn uit Nickerie, om hen op te leiden tot Buitengewoon Agent van Politie (BAVP). Dit initiatief heeft als doel om de inspectiewerkzaamheden in bedrijven te versterken. De opleiding rust de deelnemers uit met de benodigde kennis en bevoegdheden om proces-verbaal op te maken en boetes op te leggen bij overtredingen van de arbeidswetgeving.

Dit is een belangrijke stap voor het ministerie om effectiever toezicht te kunnen houden op de naleving van arbeidswetten op nationaal niveau, dankzij de verhoogde uitvoeringscapaciteit van de Arbeidsinspectie. De opleiding begon op 16 oktober 2023 en zal drie maanden duren, met lessen die voornamelijk worden gegeven op de Politieacademie.

Merlien Adriaans-Nelson, het regionaal hoofd van de Arbeidsinspectie, is verantwoordelijk voor de organisatie van deze opleiding. Ze is verheugd over deze ontwikkeling, aangezien het werk van de Arbeidsinspectie op nationaal niveau aanzienlijk en complex is, en het vergroten van de capaciteit noodzakelijk is. De opleiding zal zich uitgebreid richten op de arbeidswetten waar de Arbeidsinspectie toezicht op houdt. Inspecteur Steven Sontodimedjo coördineert de BAVP-opleiding.

Voorafgaand aan de opleiding hebben de deelnemers een psychologische test, medische keuring en antecedentenonderzoek ondergaan. Na afronding van de BAVP-opleiding zullen de deelnemers beëdigd worden, waarbij de eedaflegging wordt afgenomen door de procureur-generaal (pg) bij het Hof van Justitie. Nelson heeft aangegeven dat de junior arbeidsinspecteurs zeer gemotiveerd en enthousiast zijn en kijkt uit naar een succesvolle voortgang van de opleiding.