Minister Steven Mac Andrew heeft de handtekening gezet onder de arbeidsovereenkomst voor Marijke Mangal, waarmee ze haar tweede termijn als manager van het Fonds Voorzieningen Ouderschapsverlof (FVO) bekleedt. Dit betekent een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van het FVO, dat verantwoordelijk is voor de uitbetaling van ouderschapsverlof. De overeenkomst werd op 31 oktober 2023 ondertekend op het ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ).

Tijdens deze gebeurtenis uitte minister Mac Andrew zijn tevredenheid over het werk van de manager en prees hij het bestuur van het fonds, onder leiding van Meena Kandhai-Ramai, voor hun goede samenwerking en de succesvolle vooruitgang binnen het FVO. Dit fonds vindt zijn oorsprong in de Wet Arbeidsbescherming Gezin, die in werking is getreden in 2019.

Minister Mac Andrew noemde de eerste termijn van Mangal een succesvol jaar, vol vooruitgang, en sprak zijn lof uit over de uitvoering van het Fonds. Hij benadrukte dat het FVO aanzienlijke stappen zet op het gebied van ouderschapsverlof, wat aansluit bij de doelstellingen van de Wet Arbeidsbescherming Gezin. De minister wees erop dat hoewel sommige bedrijven sociale voorzieningen bieden aan hun medewerkers, het essentieel is dat de overheid tussenkomt, gezien het geringe aantal van slechts ongeveer 80 geregistreerde collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO’s) bij AWJ.

Het registreren van CAO’s is van cruciaal belang om ze wettelijk te ondersteunen. Met meer dan 30.000 geregistreerde ondernemingen, is dit aantal aanzienlijk laag, wat de minister doet geloven dat werknemers, vooral zwangere vrouwen, niet aan hun lot mogen worden overgelaten. Dit wetsvoorstel biedt de noodzakelijke bescherming, vooral voor micro-, kleine en middelgrote bedrijven, die de meerderheid van de werkgevers vormen en in de praktijk vaak niet in staat zijn om extra personeel aan te trekken tijdens zwangerschapsverlof, gezien de uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd.

Het FVO biedt hulp aan deze bedrijven door loonbetalingen, waardoor ze tijdelijk personeel kunnen aannemen met de besparingen voor enkele maanden. Het fonds keert zowel zwangerschapsverlof als vaderschapsverlof uit. Gezien het beleid gericht op sociale bescherming, dat een van de pijlers van fatsoenlijk werk is, blijft de verdere ontwikkeling van het FVO van essentieel belang. De minister wenste Marijke Mangal veel succes met deze uitdaging en verzekerde haar van de voortdurende steun vanuit AWJ.