In het Ritz Carlton Hotel in Riyad hebben president Santokhi en de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, Adel al-Jubeir, op 15 november een essentieel bilateraal gesprek gevoerd. Dit overleg diende als een cruciale voorbereiding om zaken grondig te bespreken en uitgangspunten vast te stellen voor de aankomende CARICOM-Saoedi-Arabië Summit, waarbij de vertegenwoordiging van Suriname van groot belang is.

Suriname’s groeiende betrokkenheid bij internationale betrekkingen, vooral binnen de CARICOM-gemeenschap, getuigt van het streven van het land om een strategische positie op het wereldtoneel in te nemen. De aanwezigheid van Suriname bij deze topbijeenkomst onderstreept het streven naar economische samenwerking, diplomatieke dialoog en wederzijds begrip tussen CARICOM, Suriname en Saoedi-Arabië.

De aanwezigheid van alle CARICOM-leiders tijdens de top benadrukt de gezamenlijke inspanningen om regionale eenheid te versterken en samen belangrijke mondiale vraagstukken aan te pakken. De voorgesprekken tussen Suriname en Saoedi-Arabië in juli 2022 hebben de basis gelegd voor verbeterde relaties, wat sindsdien heeft geleid tot positieve ontwikkelingen op economisch en diplomatiek gebied. Deze vooruitgang illustreert de vruchtbare samenwerking tussen de betrokken partijen en benadrukt het potentieel voor verdere groei en wederzijdse voordelen.

De bijeenkomst biedt een platform voor verdere dialoog en samenwerking, waardoor Suriname zijn stem op het wereldtoneel kan laten horen en tegelijkertijd tastbare voordelen voor de samenleving kan realiseren.