In een hoogwaardig seminar over garantiesystemen en landbouwfinanciering kwamen meer dan 50 beleidsmakers, bankiers en financiële leiders samen. Het evenement, georganiseerd door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), in samenwerking met het Garantiefonds voor Bedrijfskredieten van Suriname en de ministeries van Financiën & Planning, en Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), richtte zich op het bevorderen van kredietverlening aan de Surinaamse landbouwsector.

Het seminar, ondersteund door het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP), behandelde onderwerpen als financieringsbehoeften in de landbouw, de visie van de financiële sector op de economie van het land, en kredietgaranties voor kleine agri-bedrijven in het Caribisch gebied en Latijns-Amerika. Internationale experts deelden inzichten over beleids-, institutionele en operationele voorwaarden voor het succesvol functioneren van kredietgaranties.

Diepgaande discussies tussen beleidsmakers en financiële experts resulteerden in de identificatie van noodzakelijke veranderingen en verbeteringen in het huidige garantiesysteem. Het evenement bood een platform voor dialoog en kennisdeling, benadrukte de gezamenlijke inspanningen om uitdagingen en kansen in de landbouwfinanciering en kredietgarantiefondsen van Suriname aan te pakken.

Het Garantiefonds voor Bedrijfskredieten, opgericht in 1979, streeft naar het verbeteren van de toegang tot krediet voor kleine boeren en agro-ondernemingen. Ondanks het verstrekken van gedeeltelijke kredietgaranties tot 80%, wordt de acceptatie van garantieverzoeken belemmerd door factoren zoals een complex macro-economisch klimaat en beperkende bancaire regelgeving.

Het seminar benadrukte de bredere sociaal-economische impact van het Garantiefonds voor Bedrijfskredieten op Suriname, met als doel het versterken van gemeenschappen, verbeteren van voedselzekerheid en bevorderen van economische veerkracht. Het initiatief van FAO/SAMAP heeft tot doel de capaciteiten van de Surinaamse landbouwsector te ontwikkelen en de toegang tot financiering voor kleine boeren en agri-bedrijven te vergroten.