Op 14 november kondigde het ministerie van Openbare Werken (OW) officieel de aanvang aan van het langverwachte Saramacca Kanaal project. Dit werd gerealiseerd door de ondertekening van het contract met Infra International NV, in samenwerking met Bouw & Infra Suriname NV. Gefinancierd door een lening van 30 miljoen US-dollars van de Wereldbank, is het project gericht op het rehabiliteren en verbeteren van het Saramacca kanaalsysteem om de ontwateringsproblemen in Groot-Paramaribo aan te pakken. Tijdens een korte presentatie over het project benadrukte Cheryl Margaret, deputy coördinator van de Saramacca Canal Unit, de samenwerking met de Wereldbank, het ministerie van Financiën en Bouw & Infra NV. Ze lichtte verschillende projectonderdelen toe, waaronder de rehabilitatie van bestaande sluizen, het belang van het masterplan, en de ontwikkeling van een data- en assetmanagementsysteem. De deputy coördinator moedigde de gemeenschap aan om op de hoogte te blijven en deel te nemen aan stakeholderbijeenkomsten via de projectwebsite, omdat het project als cruciaal wordt beschouwd voor het aanpakken van ontwateringsproblemen in Groot-Paramaribo.

Gail Richardson, vertegenwoordiger van de Wereldbank voor Guyana en Suriname, toonde steun voor het project en prees de nationale aannemer die het leidt. Ze was enthousiast over de impact op de regio en benadrukte internationale belangstelling voor het aanpakken van ontwateringsproblemen in Suriname. Vishnu Kalloe, projectmanager bij Infra International NV., deelde details over de uitvoering van het project, waarbij hij de uitdagingen van het verwijderen van onkruid en begroeiing over de 25 kilometer van het kanaal benadrukte. Hij wees ook op het belang van arbeidsveiligheid en het gebruik van geschikte apparatuur volgens Surinaamse wetten en normen.

Het project, gestart in 2019 met de ondertekening van het leningsovereenkomst, heeft een geplande voltooiingsdatum eind mei 2024. Mobilisatie begint onmiddellijk na de contractondertekening, gevolgd door een onderhoudsperiode van drie maanden. De geschatte oplevering is afhankelijk van weersomstandigheden en projectvoortgang.

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken benadrukte het belang van zowel het schoonmaken van het kanaal als het creëren van bewustwording binnen het project. Hij bedankte de Wereldbank voor hun bijdrage en drong aan op actieve betrokkenheid van Surinaamse aannemers. De minister benadrukte ook het belang van een effectief beheersysteem voor het kanaal en riep op tot steun van de gemeenschap.