In een cruciaal decennium voor klimaatactie benadrukt minister Marciano Dasai de noodzaak voor Suriname om de overgang te maken van een traditionele economie naar een koolstofarme en klimaatbestendige economie. Tijdens een klimaatworkshop op vrijdag 17 november in het Jacana Wellness Resort benadrukte de minister het belang van een evenwicht tussen sociaaleconomische ontwikkeling en duurzaam beheer van de natuurlijke omgeving. De workshop, georganiseerd door het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) in samenwerking met de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties (VN), bracht verschillende belanghebbenden samen om te discussiëren over het versterken van processen voor klimaatfinanciering.

Minister Dasai benadrukte dat de wereldwijde uitdagingen van klimaatverandering een transitie-economie vereisen, en Suriname, met zijn indrukwekkende natuurlijke rijkdom, moet evolueren naar een economie die bestand is tegen klimaatverandering en weinig koolstofuitstoot heeft. Hij erkent de verantwoordelijkheid van Suriname, met 93 procent bosbedekking en enorme zoetwaterreservoirs, om een duurzaam milieubeleid te voeren. Dit wordt versterkt door de kwetsbaarheid van het land, waar meer dan 90 procent van de bevolking in kust- en laaggelegen gebieden leeft en economische activiteiten plaatsvinden.

Het ministerie van ROM zet zich in voor duurzaam beheer van het milieu, inclusief vitale ecosystemen, in balans met het sociaaleconomisch welzijn van huidige en toekomstige generaties. Minister Dasai benadrukte het belang van institutionele versterking, partnerschappen, milieubewustwording, milieudatamanagement, wet- en regelgeving en kapitaalmobilisatie om deze doelen te bereiken.