Diverse politie-eenheden, hulpdiensten en de lokale gemeenschap zijn betrokken bij de reddingsoperatie na de instorting van een schacht in een goudmijn in het Matawaigebied, gelegen op 21 pasie. Tot nu toe zijn er 14 lichamen geborgen van goudzoekers die onder het puin bedolven waren. Er wordt vermoed dat er mogelijk nog meer slachtoffers onder het puin liggen.

Hoewel de bewoners van het gebied de geïdentificeerde lichamen niet kunnen herkennen, hebben ze wel aangegeven dat twaalf van hen bekend zijn onder een roepnaam in de regio. Als reactie op de noodsituatie is er in de nacht van maandag 20 op dinsdag 21 november 2023 een team Fransen naar het Matawaigebied gevlogen om Suriname te assisteren bij de zoekacties.

De politie, hulpdiensten en lokale bewoners werken intensief samen om iedereen die getroffen is, te bevrijden uit het puin en om de overledenen te identificeren. Nabestaanden of mensen die denken de getroffen goudzoekers te kennen, worden dringend verzocht contact op te nemen met de dichtstbijzijnde politiebureaus of het Command Center op het nummer 115 om te helpen bij de identificatie van de stoffelijke overschotten.