President Chandrikapersad Santokhi heeft op woensdag 22 november een constructief overleg gehad met de vakbeweging, vertegenwoordigd door Ravaksur Plus, het onderhandelingsorgaan en het clusterteam van ministers. Strategische ministers Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken en Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning waren aanwezig tijdens de vergadering. Deze bijeenkomst markeert de voortzetting van langdurige onderhandelingen tussen de regering en vakbonden, gericht op het verbeteren van de positie van de Surinaamse burgers.

Tijdens de vergadering zijn verschillende voorstellen besproken, waaronder aanpassingen van de belastingvrije grens, een looncorrectie en de eerder toegekende SRD 2500 koopkrachtversterking. Zowel de vakbeweging als de regering hebben diverse voorstellen gedaan, strevend naar een compromis. Minister Raghoebarsing en zijn team zullen nu de haalbaarheid van deze voorstellen berekenen, met als doel een model te selecteren dat gunstig is voor zowel de overheid als de vakbonden.

President Santokhi benadrukte de urgentie van een snel akkoord, zodat de uitbetaling al in januari 2024 kan plaatsvinden. Het gekozen model zal gedurende zes maanden worden toegepast, met een evaluatie in juni om verdere aanpassingen te bepalen. Ondanks beperkingen vanwege het IMF-programma wees de president op positieve vooruitgang in de Surinaamse positie in het komende jaar, wat meer flexibiliteit mogelijk maakt. De regering heeft besloten de belastingdienst te versterken om effectievere belastinginning te bewerkstelligen. Dit initiatief beoogt meer financiële ruimte te creëren, zodat de regering kan teruggeven aan de samenleving. Het staatshoofd kondigde ook aan dat de armoedegrens in 2024 zal worden aangepast, wat de toewijding van de regering aan verdere verbetering van de sociaaleconomische situatie benadrukt.

Op donderdag 23 november 2023 zullen vervolggesprekken plaatsvinden tussen de vakbonden, het clusterteam van ministers, het onderhandelingsorgaan en deskundigen. Hier zal het definitieve model worden gekozen, met als doel een duurzame oplossing te bereiken. Voorzitter Errol Snijders van de Moederbond toonde optimisme en sprak de hoop uit dat concrete afspraken zullen worden gemaakt.

De regering blijft zich inzetten voor dialoog en onderhandelingen. President Santokhi benadrukte: “We moeten onderhandelen; we investeren in deze natie. Laten we het juiste voorbeeld geven en mensen bewust maken van hun vakbondsrechten.” Hij hoopt op het oplossen van veel kwesties door middel van dialoog, begrip en vertrouwen. “Laten we serieus deze uitdaging aangaan en op deze positieve manier doorgaan.”