Op woensdag 23 november 2023 kwam de regering bijeen op het Kabinet van de President, waar belangrijke aankondigingen werden gedaan. Binnen twee weken zal de Anti-corruptie Commissie een presentatie geven over de registratieprocedure voor de verplichte Verklaring van Inkomen en Vermogen voor publieke functionarissen. De regering streeft naar transparantie en integriteit door middel van voorlichting aan de gemeenschap en daaropvolgende registratie.

In een andere beslissing beloont de regering belastingambtenaren met incentives, zoals een overbruggingstoelage gedurende een jaar, om belastinginning in achterblijvende sectoren te stimuleren. Dit initiatief beoogt de belastingopbrengsten te verhogen, wat zal bijdragen aan sociale ondersteuning en welzijnsprojecten voor de Surinaamse bevolking.

Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke ordening en Milieu en de Taskforce Ordening en Transformatie Houtsector presenteerden voorstellen voor de transitie van de houtsector. Hierbij werd de internationale waarde van Suriname als een van de drie landen met een negatieve koolstofbalans benadrukt. Duurzame en effectieve houtexploitatie, inclusief betrokkenheid en training van lokale bewoners, is het doel om armoede te verminderen en meubelproductie te bevorderen. President Santokhi vroeg om een definitief voorstel met betrekking tot de carbon creditstrategie.

Verder besprak de regering de ordening van de goudsector, waarbij het recente ongeval in Matawai ter sprake kwam. De president benadrukte de urgentie van het aanpakken van de ordening in deze sector met de woorden: “We moeten ervoor zorgen dat dit nooit meer gebeurt.”