Eerder heeft BIC Saramacca de gemeenschap geïnformeerd over de aanzienlijke stijging van de prijzen van groenten en fruit in de periode van juli 2023 tot en met oktober 2023, toe te schrijven aan aanhoudende extreme droogte volgens verklaringen van landbouwers.

Op 8 november 2023 heeft BIC Saramacca statistieken gepubliceerd die de prijsontwikkeling van verschillende soorten groenten op de groothandelsmarkt tussen juli en oktober 2023 weergaven. Op dit moment zien we vooral een aanzienlijke stijging in de prijs van pepers. Recentelijk werden op de groothandelsmarkt onder de Centrale Markt rode pepers genoteerd voor SRD 8.000 per krat en gele pepers voor SRD 7.000. In mei 2023 werden dezelfde pepers nog verkocht voor respectievelijk SRD 1.200 en 1.000 per krat.

Vanochtend heeft de redactie van BIC Saramacca gesprekken gevoerd met boeren, exporteurs en medewerkers van het commissariaat belast met prijsopname groothandel. Hieruit blijkt dat de abnormaal hoge prijzen van pepers worden veroorzaakt door de aanhoudende droogte van de afgelopen maanden. Door deze omstandigheden groeien de peperplanten niet goed en vallen de bloesems vroegtijdig af. Bovendien is de export van pepers sterk verminderd vanwege de schaarste. Men verwacht dat de prijzen van pepers en andere groenten de komende dagen en weken zullen dalen als gevolg van de recente regenval.