Stichting SuConnect.nl, een jonge non-profitorganisatie, zet zich als maatschappelijk platform in voor een weloverwogen studiekeuze en een succesvolle studievoortgang van Surinaamse studenten, zowel in Suriname als Nederland. Op dinsdag 28 november 2023 organiseerde de stichting het belangrijke congres ‘Van studie-uitdaging naar studiesucces’ in de conferentiezaal van UNASAT. Het doel was om recent onderzoek te presenteren en waardevolle input te verschaffen aan onderwijsinstellingen en beleidsmakers, gefinancierd door het Nederlandse ministerie van Onderwijs.

Het congres werd bijgewoond door onder andere minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, beleidsmakers, directeuren, decanen, studenten en professionals. Marco Ligtvoet presenteerde belangrijke inzichten over de behoeften en uitdagingen van studenten, terwijl Djina Bergraaf-Sanchit, medeoprichter van SuConnect, benadrukte dat deze inzichten waardevolle input kunnen vormen voor toekomstig onderwijsbeleid.

Het onderzoek, in opdracht van SuConnect.nl, documenteerde de ervaringen van Surinaamse studenten, beginnend bij het studiekeuzeproces. Bergraaf benadrukte dat de conferentie diende als een platform voor het delen van ideeën en ervaringen, en het stimuleren van samenwerking tussen belanghebbenden. Ze hoopt dat de conclusies en aanbevelingen waardevolle input zullen zijn voor beleidsmakers en onderwijsinstellingen met betrekking tot het studiekeuzeproces van VOS-leerlingen in Suriname.

Minister Ori, die het rapport in ontvangst nam, ondersteunde het project en erkende de uitdagingen waarmee studenten worden geconfronteerd, zoals studiemogelijkheden en -financiering. Hij pleitte voor een uitbreiding van het curriculum en het verkennen van nieuwe mogelijkheden voor studiefinanciering via lokale banken, ondanks de hoge rentetarieven. Bergraaf benadrukte verder dat de stichting voorlichting geeft over studies in Suriname en Nederland, waarbij ze in Suriname jaarlijks meerdere voorlichtingsbijeenkomsten organiseert. Voor studenten die kiezen voor een studie in Nederland, biedt SuConnect ondersteuning via een community, ‘buddy’-begeleiding en een gevarieerd activiteitenprogramma om de overgang te vergemakkelijken.