Suriname speelt een cruciale rol in Klimaatadaptatie tijdens de COP28 in Dubai, VAE, volgens Ivette Patterzon, directeur Klimaat van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu. Ze maakt deel uit van de delegatie van minister Marciano Dasai, aanwezig bij de Conferentie van de Partijen. Deze jaarlijkse VN-conferentie over klimaat brengt regeringsleiders en ministers van lidstaten samen om besluiten goed te keuren die gedurende het jaar zijn onderhandeld. Het streven is consensus te bereiken; anders worden de onderhandelingen in juni van het volgende jaar voortgezet.

Patterzon meldt dat Suriname betrokken was bij diverse onderhandelingen, voornamelijk in juni, waar verschillende thema’s werden besproken. Ze benadrukt de voortdurende aard van het proces, waar onafgeronde zaken worden doorgeschoven naar toekomstige bijeenkomsten van de hulporganen van het Klimaatverdrag. In juni 2023 lag de focus op de voorbereidingen voor COP28. Op 30 november vond de opening van de plenaire vergadering plaats, waarmee de onderhandelingen officieel werden geopend.

Patterzon wijst erop dat kwesties zonder consensus kritisch worden bekeken door de betrokken partijen. Suriname neemt deel aan de onderhandelingen binnen de Alliantie van Kleine Ontwikkelingsstaten, waarbij eilandstaten en landen met gemeenschappelijke klimaateffecten zijn betrokken. Dit jaar had Suriname de eer om namens de G77-landen de coördinatie te verzorgen voor het adaptatiethema, waardoor het land de positie van G77 vertegenwoordigt tijdens COP28.