Ambassadeur Robert Faucher van de Verenigde Staten en plaatsvervangend adjunct-secretaris bij het Amerikaanse ministerie van Defensie, Daniel Erikson, hebben op 10 januari een ontmoeting gehad met president Chandrikapersad Santokhi op het Kabinet van de President. Tijdens de bijeenkomst werden de uitdagingen van klimaatverandering besproken, met de focus op het ontwikkelen van klimaatveerkracht in Suriname en de bredere regio. Mogelijke stappen om deze kwestie aan te pakken werden overwogen.

Daarnaast werd de controverse tussen Venezuela en Guyana besproken, waarbij Ambassadeur Faucher benadrukte dat democratie en rechtsstaat altijd gerespecteerd moeten worden. Hij stelde dat landen niet zelfstandig eigendommen en grondgebied van andere landen mogen opeisen, en pleitte voor onderhandelingen voor een vreedzame oplossing.

De Amerikaanse functionarissen bespraken ook de rechtsstaat binnen Suriname, met specifieke aandacht voor de zaak tegen voormalig president Bouterse. Ambassadeur Faucher benadrukte dat dit een kans bood om regionale zorgpunten op het gebied van veiligheid en defensie te bespreken, en om samenwerking tussen de Verenigde Staten en Suriname te verdiepen en verbreden om gezamenlijke uitdagingen aan te gaan.