Vice-President Ronnie Brunswijk heeft aangegeven geen bezwaar te hebben tegen de installatie van presidentiële commissies bij de ABOP-ministeries, op voorwaarde dat er voldoende financiële middelen beschikbaar worden gesteld. De kernvraag hierbij is of deze commissies de bevoegdheden van de zittende ministers zullen beïnvloeden. Volgens VP Brunswijk is het essentieel dat er dringend geld wordt vrijgemaakt om de goedgekeurde projecten van de respectievelijke ministeries te realiseren.

Met de langverwachte overheidsinitiatieven in het vooruitzicht, benadrukt Brunswijk het belang van focus op het algemeen belang tijdens deze regeertermijn. Als de presidentiële commissies de benodigde financiële steun krijgen om bestaande plannen uit te voeren, ziet de Vice-President geen obstakels. Op woensdag 17 januari 2024 deelde hij deze standpunten met journalisten voorafgaand aan de Ministerraad vergadering (RVM).

In eerdere interviews met de pers liet de Vice-President doorschemeren dat er diverse projecten van de ABOP-ministeries zijn goedgekeurd tijdens de RVM, met als doel verandering en vooruitgang voor de samenleving. Echter, de uitvoering blijft achterwege door een gebrek aan financiële middelen.