De Surinaamse regering zet stappen om huisvestingsproblemen aan te pakken met de uitvoering van het Affordable Housing Project (AHP) na vier jaar stilstand. Na overleg met de president van de Islamic Development Bank (IsDB) is besloten het project voort te zetten. De tweede lancering vond plaats op 26 januari 2024 in Paramaribo, waar 122 cliënten certificaten ontvingen voor subsidies in nieuwbouw, uitbreiding of renovatie van hun woning.

Projectdirecteur Mark Rommy benadrukte dat de uitgereikte certificaten bedoeld zijn voor AHP-cliënten die financiële ondersteuning nodig hebben voor hun huisvestingsproblemen. Met 300 cliënten na de Nickerie-lancering en nog eens 122 in Paramaribo, zullen in totaal 3775 cliënten via AHP geholpen worden. Samenwerking met de regering en IsDB wordt nagestreefd om het budget te verhogen en meer Surinamers te ondersteunen, ook in het binnenland.

President Chandrikapersad Santokhi onderstreepte de inzet voor duurzame oplossingen voor het woningbouwprobleem, met plannen voor infrastructuurontwikkelingen op door de staat uitgegeven percelen. Regio’s zoals Reeberg, Merveille-/Peprepinweg, Charlesburg, en binnenkort ook in Commewijne te Richelieu zijn al in ontwikkeling als onderdeel van deze inspanningen. Het AHP, oorspronkelijk op het punt van beëindiging, is nu nieuw leven ingeblazen als een project “van Surinamers voor Surinamers”.