Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) voert momenteel het Suriname’s Growth Enterprise (SURGE) programma uit om Surinaamse micro-, kleine en middelgrote ondernemingen (MKMO’s) te ondersteunen. Dit initiatief is onderdeel van het Suriname Competitiveness and Sector Diversification Project (SCSD), uitgevoerd door de Competitiveness Unit Suriname (CUS) en gefinancierd door de Wereldbankgroep (WBG). Op maandag 29 januari 2024 hebben veertien bedrijven Grant Agreements ondertekend tijdens een ceremonie in het Congreshal.

Karishma Mathoera, de Directeur Ondernemerschap van het ministerie van EZ, benadrukte dat het SURGE-programma de beperkingen voor omzetgroei binnen bedrijven aanpakt door business development services aan te bieden. Ze legde uit dat dit bedrijven voorbereidt op samenwerking met grotere kopers en veeleisende markten. Mathoera benadrukte ook dat het project niet alleen diversificatie binnen het ondernemersklimaat bevordert, maar ook het vrouwelijk ondernemerschap en ondernemerschap binnen de Marron en Inheemse gemeenschappen stimuleert.

Ifeyinwa Bonheur van de Wereldbank, verantwoordelijk voor het SURGE-project, en directeur Dr. Eric Hansen van het SURGE-project deelden ook hun perspectief. De Buyer-Led Approach, een innovatief model gericht op de productie en levering van goederen en diensten die voldoen aan de kwaliteitseisen van de afnemer, staat centraal in de uitvoering van SURGE. Er is nadruk gelegd op de zorgvuldige voorbereiding voor een stapsgewijze implementatie van groeiplannen en adviezen op het gebied van business development services, inclusief de aanschaf van machines en bedrijfsondersteunende diensten volgens de richtlijnen van de Wereldbank.

Minister Rishma Kuldipsingh van het ministerie van EZ benadrukte dat MKMO’s van vitaal belang zijn voor de Surinaamse economie en substantieel bijdragen aan werkgelegenheid en innovatie. Zij noemde de ondersteuning van deze bedrijven een investering in zowel hun groei als de veerkracht van de gehele economie. President Chandrikapersad Santokhi onderstreepte in zijn toespraak de continuïteit van het SURGE-programma voor de economische groei en keek uit naar de verhoogde productiviteit, professionaliteit en concurrentiekracht van de ondertekenende bedrijven. Hij benadrukte het macro-economische belang van het SURGE-project voor MKMO’s en de gehele economie, met speciale aandacht voor ontwikkelingen in de olie- en gassector en het streven naar lokale contentontwikkeling in de supply chain. President Santokhi verwacht een positieve impact op de economie, met een toename van export en een afname van import ter bescherming van de lokale economie.