Op maandag 29 januari 2023, omstreeks 21.00 uur, hebben de doortastende medewerkers van het Regio Bijstand Team Midden (RBTM) met gedegen speurwerk de meervoudige oplichter N.O. (39) met succes gearresteerd. Deze arrestatie volgde na een zorgvuldig onderzoek en inspanningen van het team om deze individuele bedreiging voor de gemeenschap op te sporen.

Het startschot voor dit onderzoek werd gegeven op woensdag 17 januari 2024, toen de afdeling Kapitale Delicten op de hoogte werd gesteld door de Economische Controle Dienst (ECD). Volgens de melding betrof het een man van hindoestaanse komaf, die zich verplaatste in een grijs gelakt voertuig en zich voordeed als politieambtenaar van Kapitale Delicten of een politieambtenaar van Geyersvlijt afdeling ECD.

De verdachte benaderde verschillende winkeliers en deed zich voor als een vertegenwoordiger van de wet, waarbij hij hen beschuldigde van de verkoop van illegale producten. Hij dreigde met forse boetes, intrekking van vergunningen en beloofde de mogelijkheid om deze strafmaatregelen te ontlopen, mits ze hem daarvoor zouden betalen.

Gedurende het politieonderzoek deden vier benadeelden aangifte op het politiebureau, waaruit bleek dat de verdachte aanzienlijke geldbedragen in zowel Surinaamse dollars als Euro’s had opgelicht. Opvallend was dat deze verdachte, een Penitentiaire ambtenaar, zich al eerder in mei 2023 schuldig had gemaakt aan een vergelijkbaar strafbaar feit en daarvoor in hechtenis was genomen. Na zijn vrijlating bleef hij geschorst in afwachting van de afhandeling van zijn strafproces.

Uit voorlopig politieonderzoek blijkt dat de oplichter het vergaarde geld grotendeels heeft vergokt en een deel ervan voor eigen gewin heeft gebruikt. In het kader van het lopende onderzoek heeft de afdeling Kapitale Delicten zijn voertuig, een BAVP– en een KPA legitimatiebewijs in beslag genomen.

In overleg met het Openbaar Ministerie is N.O. nu in verzekering gesteld wegens afpersing en oplichting. Deze arrestatie is een belangrijke stap in het handhaven van rechtvaardigheid en het beschermen van de samenleving tegen dergelijke bedrieglijke praktijken.