De Volksrepubliek China kijkt positief terug op het diplomatieke succes van 2023 met de Republiek Suriname. Ambassadeur Han Jing benadrukt dat China in 2024 klaar is om de relatie verder te verdiepen en de sociale en economische ontwikkeling van Suriname te blijven ondersteunen. Hij besprak tijdens een persbriefing op 30 januari de bilaterale betrekkingen, belichtte China’s initiatieven en benoemde de relatie als een “strategisch partnerschap gestoeld op wederzijds respect en vertrouwen.”

Ambassadeur Han Jing vermeldde significante ontwikkelingen in politiek en diplomatie in 2023, waaronder bezoeken van vijf Surinaamse ministers aan China en een Chinese delegatie aan De Nationale Assemblee. Hij benadrukte China’s streven om bij te dragen aan de sociale en economische ontwikkeling van Suriname, met projecten als het Saramacca-landbouwproject en plannen voor wegen- en huizenbouw.

China blijft ook kortetermijntrainingen aanbieden aan Surinamers en ontvangt regelmatig Chinese zakenlui en handelsdelegaties. Ambassadeur Han Jing onderstreepte de culturele banden tussen China en Suriname, met verwijzing naar evenementen zoals de viering van 170 jaar Chinese immigratie en de Night of Chinese Costume. Hij sprak de intentie uit om de bilaterale relatie in 2024 naar nieuwe hoogten te brengen, en benadrukte via een videopresentatie China’s wereldwijde diplomatieke ontwikkelingen en betrokkenheid bij initiatieven zoals het Belt and Road Initiative, de BRICS-samenwerking, en de Global Development, Security en Civilization Initiatives. People-to-people contact wordt als bijzonder belangrijk beschouwd in deze streven, ook in de relatie met Suriname.