Op woensdag 31 januari 2024 hebben de Republiek Suriname en de Staat Koeweit officiële diplomatieke betrekkingen gevestigd. Het gezamenlijke communiqué werd ondertekend door de Permanent Vertegenwoordiger van Suriname bij de Verenigde Naties, ambassadeur Sunil Sitaldin, en de Permanent Vertegenwoordiger van Koeweit bij de Verenigde Naties, ambassadeur Tareq M. A. M. Al-Banai.

De ondertekening vond plaats op de missie van de Permanente Vertegenwoordiging van Suriname bij de Verenigde Naties en past binnen het buitenlandbeleid van Suriname om strategische partnerschappen aan te gaan. Ambassadeur Sitaldin benadrukte de lang bestaande vriendschappelijke betrekkingen en verwachtte nieuwe mogelijkheden voor bilaterale en multilaterale samenwerking.

Suriname presenteerde op multilateraal gebied onder andere samenwerking op het gebied van internationale vrede, veiligheid, klimaatcrisis en de implementatie van de Sustainable Development Goals. Op bilateraal gebied werden mogelijkheden aangehaald, waaronder investeringen in olie, gas, koolstofkredietmarkt, landbouw, toerisme, culturele uitwisseling, politieke consultatie en subsidies voor ontwikkelingsprojecten.

Koeweit toonde interesse in samenwerking op het gebied van energie, water, voedselzekerheid en toegang tot het Kuwait Fund for Arab Economic Development. Beide landen streven naar verdere invulling van de diplomatieke betrekkingen op bilateraal niveau, met geplande gesprekken tussen de respectieve ministers van Buitenlandse Zaken.