Educatie en voorlichting spelen een cruciale rol bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, benadrukt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. Hij onderstreept het belang van gezondheidsvoorlichting, vooral in het onderwijs, en benadrukt de noodzaak van een succesvolle uitvoering van het Hearts Initiative, een programma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gericht op het verbeteren van de preventie, controle en behandeling van aandoeningen zoals hoge bloeddruk en diabetes. Dit programma wordt sinds januari 2023 in Suriname uitgevoerd.

Minister Ramadhin pleit voor het stimuleren van een gezonde levensstijl vanaf jonge leeftijd, zoals beoogd wordt met het Hearts Initiative. Hij benadrukt dat de effecten van deze inspanningen niet direct zichtbaar zullen zijn, maar dat over 10 tot 15 jaar een succesvol programma zal leiden tot beheersbare niveaus van hoge bloeddruk en diabetes. Op 5 februari 2024 was hij samen met president Chandrikapersad Santokhi aanwezig op de vijfde etage van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), waar zij een ontmoeting hadden met het team van de derde niertransplantatiemissie vanuit het Amsterdam Universitair Medisch Centrum (AUMC). Binnen deze derde missie zullen in de komende periode 7 personen een niertransplantatie ondergaan, in vergelijking met 12 in de eerste twee missies.

Hoge bloeddruk en diabetes worden volgens minister Ramadhin beschouwd als de belangrijkste oorzaken van nierziekte, naast factoren als inactiviteit, zout- en suikerconsumptie, roken, alcoholgebruik en overgewicht. Het ministerie van Volksgezondheid streeft ernaar om deze risicofactoren te beïnvloeden en de bloeddruk- en suikerniveaus onder controle te krijgen door middel van het uitvoeren van het Hearts Initiative. Trainingen zijn reeds gehouden in Paramaribo en Wanica, terwijl het programma volledig is geïmplementeerd in Nickerie, met als doel om tegen november een volledige implementatie te bereiken.

De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) speelt een actieve rol bij de uitvoering van het programma, met betrokkenheid van enthousiaste artsen. Vanuit Volksgezondheid wordt het programma nauwlettend gemonitord door een speciaal Hearts Initiative-team, met als uiteindelijk doel het stoppen van de dagelijkse toename van bloeddruk- en diabetespatiënten in Suriname. Minister Ramadhin erkent de uitdagingen die hiermee gepaard gaan, gezien de genetische aanleg en de levensstijl van de Surinaamse samenleving, waarbij ook samenwerking met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur wordt gezocht om het gebruik van frisdrank op scholen te reguleren.