Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft vandaag, op woensdag 7 februari 2024, gereageerd op de aanhoudende problemen met het pompgemaal te Wakay, dat van vitaal belang is voor de rijstsector in Nickerie. Om de situatie aan te pakken, heeft hij per direct een technisch team ingesteld dat verantwoordelijk zal zijn voor de reparatie, onderhoud en beheer van de pompen op deze locatie. De problemen met het pompgemaal begonnen al sinds de opstart eind oktober 2023. Sindsdien zijn er herhaaldelijke storingen geweest, wat heeft geleid tot een stagnatie in de watertoevoer naar de rijstvelden. Hierdoor hebben boeren moeite gehad om hun gewassen te zaaien en te onderhouden, met als gevolg dat de verwachte inzaai van 32000 hectare niet is gehaald. Bovendien dreigen de boeren die wel al gezaaid hebben, hun gewassen te verliezen door gebrek aan irrigatiewater.

Minister Sewdien heeft aangegeven dat het ministerie van LVV de afgelopen maanden aanzienlijke middelen heeft geïnvesteerd in het repareren van de pompen en het bekostigen van brandstof om ze draaiende te houden. Ondanks deze investeringen blijven de problemen aanhouden, wat volgens de minister te wijten is aan vermoedelijke misstanden bij het OWMCP, het bedrijf dat belast is met het beheer van het pompgemaal Wakay. Volgens de minister zijn er bewijzen dat monteurs van het OWMCP hebben geknoeid met de aankoop van onderdelen en opzettelijk het goed functioneren van de pompen hebben tegengewerkt. Dit heeft geleid tot een ernstige verstoring van de watervoorziening voor de rijstvelden. Als reactie hierop heeft minister Sewdien besloten om het technisch team van het OWMCP per direct te vervangen door een nieuw team onder leiding van Armand Bipat van de Energie Bedrijven Suriname (EBS).

Het nieuwe team zal zich concentreren op het herstellen van de pompen en het verbeteren van hun prestaties. Het doel is om binnen een week de tweede pomp te Wakay weer operationeel te hebben en de capaciteit van de werkende pomp te verhogen. Minister Sewdien heeft ook aangekondigd dat hij aangifte heeft gedaan bij de politie over de vermoede misstanden bij het OWMCP. Dit besluit is gecommuniceerd met president Chandrikapersad Santokhi en de minister van Regionale Ontwikkeling, onder wiens toezicht het OWMCP valt. De minister benadrukt dat het herstellen van het pompgemaal van cruciaal belang is voor de landbouwsector en zal blijven samenwerken met alle relevante instanties om ervoor te zorgen dat de problemen snel en effectief worden aangepakt.