De regering deelt verheugd mee dat er een positieve overeenkomst is bereikt met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor de vijfde evaluatie van het Extended Fund Facility (EFF)-programma. “Onze toewijding aan economisch herstel en het welzijn van ons volk wordt bevestigd door deze mijlpaal. Dankzij onze gezamenlijke inspanningen met het IMF hebben we niet alleen macro-economische stabiliteit bereikt, maar zijn we ook op weg naar een verwachte economische groei van 3 procent in 2024. We zien een gestage daling van de inflatie en een terugkeer van het vertrouwen van investeerders, wat gunstig is voor ons allen.

Het recent aangenomen conservatieve budget voor 2024 benadrukt onze vastberadenheid om fiscale discipline te handhaven en beleidsachteruitgang te vermijden. Onze focus ligt op het versterken van instituties en governance, wat de duurzame basis zal vormen voor een welvarend Suriname. Speciale aandacht verdient het aspect van sociale bescherming. We erkennen de uitdagingen waarmee sommige burgers worden geconfronteerd en zetten ons in voor het beschermen van de meest kwetsbaren. We hebben sociale transfers vergroot en coördineren dit met het geleidelijk afbouwen van subsidies op elektriciteit, terwijl we het sociaal vangnet uitbreiden om alle in aanmerking komende begunstigden op te nemen.

Onze regering staat klaar om de volgende stap te zetten in het hervormingsproces en de belangen van ons volk te beschermen. We hebben de publieke sector hervormd, zijn vooruitgegaan met schuldherstructurering en werken actief aan het verbeteren van het monetaire beleid en het versterken van de banksector. We blijven werken aan het voltooien van alle resterende stappen en bouwen verder aan een veerkrachtige economie die alle Surinamers ten goede komt.

We verwachten dat de economie stabiel zal blijven, met een groei van 3 procent in 2024, samen met een verwachte daling van de inflatie en een hersteld vertrouwen van investeerders. Tegelijkertijd wordt de sociale bescherming uitgebreid door vergrote sociale transfers, en we versterken de transparantie door het helder publiceren van programma-informatie per district. Deze gecoördineerde inspanningen vormen een integraal onderdeel van onze toewijding aan een duurzaam en welvarend Suriname. De regering gelooft in de kracht van ons volk en samen bouwen we aan een veerkrachtige toekomst. Uw regering staat aan uw zijde, en met vastberadenheid en samenwerking zullen we Suriname laten bloeien.”