Official visit of the World Bank in Suriname #RA1photography contact / follow us on FB & insta Snap: ra1_photography mob/ app 597 8626446

Op uitnodiging van Suriname is Carlos Felipe Jaramillo, de vicepresident van de Wereldbank voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, momenteel in het land. Tijdens zijn bezoek had Jaramillo een ontmoeting met president Chandrikapersad Santokhi op 18 maart 2024. De Wereldbank is onder de indruk van de vooruitgang van het IMF-programma in Suriname en staat open voor verdere samenwerking en steun in nieuwe gebieden. Er is ook gesproken over Suriname’s toetreding tot de International Development Association (IDA), waardoor het toegang krijgt tot USD 22.5 miljoen voor ontwikkelingsprojecten. Deze samenwerking richt zich op het verminderen van armoede en het verbeteren van de levensomstandigheden door middel van subsidies en leningen met lage rente.

Vanaf 1 juli 2024 zal Suriname toegang hebben tot een IDA-lening van 22.5 miljoen. Minister Raghoebarsing van Financiën en Planning benadrukte dat leningen zorgvuldig worden overwogen in samenwerking met het Bureau voor de Staatsschuld. Deze IDA-lening biedt Suriname een alternatief voor leningen op de kapitaalmarkt met hogere rentetarieven. President Santokhi noemde het bezoek van de Wereldbank een unieke gelegenheid, gezien de positieve resultaten van het herstelprogramma op macroniveau. De uitbreiding van de samenwerking zal zich concentreren op het creëren van banen, het aantrekken van investeerders, het ontwikkelen van menselijk kapitaal, en het formuleren van strategieën voor duurzame ontwikkeling, groene energie en klimaatfinanciering.

Momenteel lopen er twee projecten bij de Wereldbank in Suriname die aanvankelijk traag verliepen maar nu vlotter gaan, dankzij de inzet van verschillende ministeries. Deze projecten richten zich op verschillende aspecten, zoals het Saramaccakanaalproject, het Mineralen Instituut en het SURGE-project voor ondernemerschap.