Op dinsdag 26 maart 2024 heeft het Monitoringsteam Mensen met een Beperking, een presidentiële commissie, een bezoek gebracht aan minister Gracia Emanuël van Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS). Het hoofddoel van deze ontmoeting was om knelpunten te identificeren en oplossingen te bespreken voor het verbeteren van het sportbeleid voor mensen met een beperking in Suriname. Het monitoringsteam, onder leiding van voorzitter Harold Pultoo, bestond uit enkele prominente leden, waaronder secretaris Vanity Nazir en Humphrey Eendragt, coördinator van de subwerkgroep sport binnen het team. Ook aanwezig waren Angelo Mercuur en Wiren Meghoe, bijgestaan door tolk Rosita Etnel.

Tijdens de bijeenkomst bracht voorzitter Harold Pultoo verschillende problemen onder de aandacht die mensen met een beperking ervaren bij het beoefenen van sport. Humphrey Eendragt benadrukte de noodzaak van een gedegen inventarisatie van de behoeften van deze doelgroep en pleitte voor een duidelijk overzicht van beschikbare sportfaciliteiten in Suriname. Een van de belangrijkste gesprekspunten was de renovatie van het basketbalveld in Sosis, dat momenteel in slechte staat verkeert. Hierdoor zijn organisaties voor mensen met een beperking genoodzaakt om uit te wijken naar faciliteiten elders, zoals die van de Witte Lotus. Eendragt presenteerde een gedetailleerd projectplan voor de renovatie van het Sosis-veld, waarop minister Emanuël haar volledige steun toezegde.

Wiren Meghoe, lid van het monitoringsteam en doof voetballer, bracht ook de problematiek van de dovenvoetbalgroep onder de aandacht van de minister. Sinds januari ontbreekt het aan een geschikte trainer, wat de ontwikkeling van de sport ernstig belemmert. Minister Emanuël gaf haar team de opdracht om onmiddellijk een geschikte trainer te zoeken en om te onderzoeken wat de redenen waren voor het vertrek van de vorige trainer. Angelo Mercuur, een ervaren sportinstructeur voor mensen met een beperking, benadrukte het belang van inclusie in het sportbeleid. Hij pleitte voor een beleid dat mensen met een beperking niet apart behandelt, maar hen integreert in de reguliere sportbeoefening.

Minister Emanuël toonde zich zeer ingenomen met de openheid en de constructieve voorstellen van het monitoringsteam. Ze beloofde haar volledige inzet voor de belangen van mensen met een beperking en benadrukte haar vastberadenheid om te werken aan een inclusiever sportbeleid dat tegemoetkomt aan de behoeften van alle Surinamers, ongeacht hun beperkingen.