Vanaf 1 april 2024 treedt een nieuwe regeling in werking met betrekking tot het algemeen minimumuurloon in Suriname. Volgens een recente beschikking van het ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken, dat op 27 maart 2024 werd uitgevaardigd, is het minimumloon vastgesteld op SRD 49,12 per uur. Deze maatregel is bedoeld om werknemers te beschermen tegen uitbuiting en om een basisniveau van inkomsten te waarborgen dat hen in staat stelt in hun basisbehoeften te voorzien.

Het ministerie benadrukt dat werkgevers verplicht zijn om ten minste het minimumuurloon te betalen aan hun werknemers. Overtredingen zullen streng worden gecontroleerd door de Arbeidsinspectie. Werknemers die constateren dat zij minder dan het minimumloon ontvangen, worden aangemoedigd dit onmiddellijk te melden bij de autoriteiten. Het nieuwe minimumloon heeft ook implicaties voor overwerkvergoedingen, waarbij het minimumuurloon als basis dient voor de berekening. Werkgevers die nalaten om het wettelijk minimumloon te betalen, riskeren bestraffende maatregelen van de Arbeidsinspectie.

De ministeriële beschikking, die de nieuwe minimumloonregeling vaststelt, is beschikbaar gesteld op de officiële sociale mediapagina’s en website van het ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken. Het ministerie roept werkgevers en werknemers op om zich bewust te zijn van hun rechten en verplichtingen onder deze nieuwe regeling.