President Chandrikapersad Santokhi heeft besloten om de gezamenlijke vakbonden en het technische team van de regering meer tijd te geven om de onderhandelingen over de verhoogde energietarieven voort te zetten. Dit besluit werd genomen tijdens een vergadering met de vakbeweging op woensdag 22 mei op het Kabinet van de President. Tijdens de vergadering zijn beide partijen ingegaan op elkaars standpunten, verschillen in inzichten en de methodologie om tot nieuwe energietarieven te komen. Hoewel het onderhandelingsteam overeenstemming heeft bereikt over sommige punten, zijn er nog enkele kwesties waarover meningsverschillen bestaan, met name met betrekking tot de geleidelijke afbouw van de energie subsidie. President Santokhi benadrukte tijdens het overleg het belang van een breed gedragen voorstel dat voor alle partijen werkbaar is.

Anand Kalpoe, waarnemend directeur van de Energie Autoriteit Suriname (EAS), gaf een update over de voortgang van de technische gesprekken. Het technische team van de regering heeft deze gesprekken gevoerd met de technische commissie van de vakbonden, de EBS en de SPCS. Hij presenteerde ook de nieuwe vastgestelde tarieven en de methodologie voor hun berekening, waarover al overeenstemming is bereikt. Echter, er zijn nog enkele zaken die gecommuniceerd moeten worden, waaronder data en relevante informatie om tot volledige overeenstemming te komen.

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) verklaarde dat er overeenstemming is bereikt over de kostprijscalculatie, maar dat er nog discussie is over de aansluitbijdrage en andere belangrijke concepten. De vakbonden hebben meer informatie gevraagd over de Hydro prijs, terwijl de standpunten over de thermische prijs nog ver uiteenlopen. De minister benadrukte het belang van factoren zoals de koers en de olieprijs bij het bepalen van de kostprijscalculatie.

Anand Kalpoe van de EAS benadrukte dat de tarieven integraal moeten worden bekeken en aangepast. Hij hoopt dat deze kwesties in de komende periode kunnen worden afgerond door de onderhandelende partijen, zodat er overeenstemming kan worden bereikt. President Santokhi stelde voor dat de twee teams doorgaan met onderhandelen op technisch niveau totdat ze een definitieve oplossing kunnen presenteren. Als alles goed verloopt, zullen de partijen volgende week weer bij elkaar komen om de voortgang te bespreken. Als er meer tijd nodig is, moeten de partijen dit concreet aan het staatshoofd voorleggen. President Santokhi zal de gesprekken met de vakbonden zelf leiden tot aan de eindbeslissing hierover, in de hoop dat er snel een compromis wordt bereikt zodat andere onderhandelingstrajecten kunnen worden voortgezet, zoals de versterking van de koopkracht en loonrondes.