Het directoraat Openbaar Groen en Afvalbeheer (OGA) van het ministerie van Openbare Werken heeft het project ‘Planting One Million Trees in 5 Years’ gelanceerd. President Chandrikapersad Santokhi noemt het een duurzaam toekomstgericht project. Bij de lancering op 24 mei 2022 werden enkele bomen geplant langs de Helena Christina- en Poerwodadiweg in Wanica.

Het OGA streeft naar het planten van 125.000 bomen in alle districten, behalve Sipaliwini. Deze bomen zullen voornamelijk in stedelijke gebieden, inclusief het stadscentrum, worden geplant. President Santokhi benadrukt dat de voordelen van het planten van bomen pas op lange termijn zichtbaar zijn. “We planten voor de toekomst. De vruchten van duurzame projecten zijn niet direct zichtbaar. De boom van stabilisatie die eerder werd geplant, begint nu vruchten af te werpen in de vorm van economische- en koersstabilisatie,” aldus de president.

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Ruimtelijke Ordening en Milieu, Regionale Ontwikkeling en Sport, en het Instituut van de First Lady. “Het Prani Yu Dyari-project van de First Lady wordt onderdeel van dit project, waarbij elk huishouden een fruitboom kan krijgen,” deelt OGA-directeur Indersing Gangabisoensingh mee. Er wordt ook samengewerkt met bedrijven, NGO’s en individuen op regionaal niveau.

Bij de keuze van bomen wordt rekening gehouden met ondergrondse nutsvoorzieningen en de veiligheid van de wegen. Er zijn minimale eisen voor plantlocaties, zoals bermbreedte en bodemgesteldheid. “Wij willen de binnenstad en de districten, vooral de hoofdplaatsen, aangenamer maken en de hitte langs de wegen verminderen,” aldus Gangabisoensingh.