De regering Santokhi-Brunswijk werkt onvermoeibaar aan een toekomst waarin iedereen meetelt. Tijdens de regeringspersconferentie op zaterdag 25 mei 2024 werd het boek ‘Van crisisbeheersing naar stabilisatie, groei en duurzame ontwikkeling met durf, moed en leiderschap 4 jaar regering Santokhi-Brunswijk’ gepresenteerd. Dit boek beschrijft de prestaties van de regering tussen 2020 en 2024.

Ook werd een film vertoond waarin deze prestaties werden samengevat. President Santokhi benadrukte dat zijn team sinds 2020 goed werk heeft verricht op het gebied van crisisbeheersing en crisismanagement. “We hebben samen de crisis overwonnen. Iedereen heeft daaraan bijgedragen, en dat is belangrijk om vandaag te bevestigen.” Hij prees de samenwerking met vakbonden, de Nationale Assemblee en andere groepen in de samenleving.

Ondanks een tekort aan capaciteit, expertise en financiën, zijn er tastbare resultaten behaald. Uitdagingen zoals de coronapandemie, binnenlandse overstromingen, de oorlog in Oekraïne en het IMF-programma maakten de ontwikkeling complex. President Santokhi erkende dat sommige beleidskeuzes beter hadden gekund, maar benadrukte dat de regering verantwoordelijkheid neemt en verbeteringen doorvoert.

De regering zet de stabilisatie en hervormingen voort. Prioriteiten voor het komende jaar zijn onder andere de ordening van de goudsector, de oprichting van het Spaar- en Stabilisatiefonds voor de verwachte oliewinning in 2028, en de transitie naar groene energie. Conflicten binnen het grondbeleid worden aangepakt en sociale programma’s verbeterd. Het woningbouwprogramma en het goedkope voedselprogramma worden geïntensiveerd. Daarnaast zijn veiligheid en voldoende medicijnen prioriteiten. Er komen investeringen in zonne-energie en drinkwater in het binnenland. De regering streeft ernaar de prijzen te verlagen en de inflatie en wisselkoers stabiel te houden, en het goede werk voort te zetten.