Om de stad effectief te ontwateren, worden de ontwateringssystemen gerehabiliteerd. Onderdeel hiervan is het voorzien van drie nieuwe pompen in het pompgemaal Drambrandersgracht. Tijdens een veldbezoek op 27 mei 2024 besprak minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken de landelijke ontwateringsaanpak.

Minister Nurmohamed benadrukte het belang van een duurzame aanpak van het ontwateringsprobleem. Het pompgemaal Drambrandersgracht, essentieel voor Paramaribo, wordt volledig opgeknapt met nieuwe waterpompen. “Voor het eerst in 15 jaar worden drie nieuwe pompen met grote vermogens geïnstalleerd. We baggeren alles uit en vernieuwen de kanalen volledig,” aldus de minister.

Dit gemaal ontwatert onder andere het gebied rond het Academisch Ziekenhuis en de omgeving van Albergastraat tot Welgelegen. De werkzaamheden, gestart in oktober 2023, lopen tot december 2024. De rehabilitatie omvat ook pompgemalen in Paramaribo en Wanica, van Clevia tot aan de Centrale Markt. “Dit is het eerste pakket van investeringen in jarenlang verwaarloosde werken. Daarom stonden we regelmatig onder water,” aldus Nurmohamed.

Ontwatering is een prioriteit voor de regering, met tien pompgemalen geselecteerd voor rehabilitatie in 2024-2025, en meer gepland. Binnenkort start ook de rehabilitatie van waterwerken in Saramacca en Coronie. De financiering komt van de overheidsbegroting, Japan, de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), en de Wereldbank. “We investeren in een duurzaam ontwateringsbeleid om het probleem van vele jaren te minimaliseren. Door de hevige regenval moeten we dit beleid ondersteunen,” concludeerde de minister.