Op dinsdag 28 mei 2024 nam minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking deel aan een hooggeplaatste paneldiscussie tijdens de 4e Internationale Conferentie over Small Island Developing States (SIDS4) in Antigua en Barbuda. Hij was een van de panelleden tijdens de sessie “Joint SDG Funds Work Across Portfolio: Revitalizing SIDS Economies for Accelerated and Sustainable Growth”.

De SIDS4 conferentie vindt plaats van 27 tot en met 30 mei 2024 in St. John’s, Antigua en Barbuda. Naast de hoofdsessies zijn er ook nevenevenementen, waaronder paneldiscussies over de United Nations Sustainable Development Goals (UN SDG). De minister besprak de voortgang van twee van de drie UN SDG-fondsprojecten waarin Suriname steun heeft ontvangen: het ASTA-project (het zogenaamde Ananas-project) en het project ‘Leave No One Behind’. Het eerste project, ‘Roadmap for a sustainable financial system for Suriname’, is reeds afgerond.

Minister Ramdin benadrukte dat het UN ASTA-project een multidimensionale benadering vereist. Hij legde uit dat de ananas, een vrucht die traditioneel door de inheemse volkeren wordt gekend, centraal staat in dit project. “Suriname heeft een rijke landbouwtraditie en het ASTA-project is bedoeld om decentralisatie en regionalisatie te bevorderen en een katalytisch multipliereffect te creëren. Met de technologie van de Horticulture Hub, gefinancierd door het UN SDG-fonds, zal de economische capaciteit van de betrokken districten worden vergroot,” aldus de minister.