Het Ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) speelt een cruciale rol als sponsor van de Suriname Energy, Oil & Gas Summit (SEOGS) 2024. Op 31 mei deelde Minister Albert Ramdin zijn visie op de olie- en gassector met de Communicatie Dienst Suriname. In een brief aan de minister sprak Staatsolie-directeur Annand Jagesar zijn waardering uit voor de bijdrage van BIBIS en benadrukte hij het belang van SEOGS 2024 voor Suriname.

Naast directe investeringen werd ook de noodzaak van een sterke uitvoeringscapaciteit benadrukt in de brief. Dit betekent dat lokale en internationale onderaannemers zullen bijdragen aan de uitvoering van diverse projecten, wat kansen biedt voor lokale bedrijven en de economische groei stimuleert. Volgens Minister Ramdin is SEOGS een van de grootste conferenties in zijn soort in Suriname, met jaarlijks acht tot negenhonderd deelnemers. “De groeiende belangstelling weerspiegelt de toenemende investeringen van grote bedrijven zoals Total Energies en Apache, die zwaar investeren in de ontwikkeling van de olie- en gasindustrie in het land”, aldus Minister Ramdin.

De conferentie biedt een platform voor de olie- en gasindustrie, waar Suriname zich kan presenteren aan internationale investeerders en partners. Het evenement trekt sprekers uit verschillende landen, waaronder Amerika, Curaçao en de Dominicaanse Republiek, en vergroot daarmee de internationale belangstelling voor Suriname. Handelsmissies uit verschillende landen, zoals de Dominicaanse Republiek, Jamaica, Curaçao en Aruba, tonen ook de groeiende economische potentie van Suriname. Eerdere conferenties hebben bijgedragen aan de bekendheid van Suriname en de identificatie van betrouwbare partners en benodigde investeringen in menskracht, uitrusting en huisvesting. Verschillende gerenommeerde wereldbedrijven hebben zich al gevestigd in Suriname en werken samen met lokale bedrijven.

Volgens Minister Ramdin zal Suriname zich moeten voorbereiden op een toestroom van investeringen en de daarmee gepaard gaande behoeften zoals onroerend goed, transport, medische voorzieningen en veiligheid. Ook het onderwijs- en trainingssysteem zal moeten worden aangepast om aan de vraag naar gekwalificeerd personeel te voldoen. “De conferentie biedt een platform voor het maken van concrete afspraken met toeleveranciers en andere partners”, zegt de minister. “Deze ontwikkelingen zullen leiden tot een veranderende samenleving, waarin diversiteit een belangrijke rol speelt. Suriname heeft ervaring met een diverse samenleving en zal in staat zijn om de voordelen van deze veranderingen te benutten, mits goed voorbereid”, voegt hij eraan toe.