Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) staat centraal in het bewaken van het democratische proces. Op dinsdag 4 juni heeft het OKB een persconferentie gehouden om zijn rol en taken aan het publiek uit te leggen. Voorzitter Samseerali Sheikh-Alibaks benadrukte het belang van verkiezingen als pijler van de democratie en het cruciale toezicht dat het OKB daarbij uitoefent.

Politieke partijen moeten zich eerst bij het OKB registreren en vervolgens bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS) voor de kandidaatstelling. Goedkeuring van zowel het OKB als het CHS is vereist om aan de verkiezingen deel te nemen. Het OKB houdt toezicht tijdens en na de verkiezingen en controleert de resultaten na ontvangst van het proces-verbaal van het CHS. Sheikh-Alibaks benadrukte dat het OKB fungeert als een waakhond voor eerlijke verkiezingen en dat communicatie met de samenleving van groot belang is. Kiezerseducatie wordt daarbij extra belangrijk, vooral met de nieuwe kiesregeling.

Het OKB besprak ook uitgebreid de wijzigingen in het kiesstelsel, waarbij kandidaten voor de Nationale Assemblee worden gekozen op basis van evenredige vertegenwoordiging met voorkeursstemmen. Ook op het niveau van de ressortraden geldt dit stelsel. Het OKB werkt aan het aanpassen van het kiesbesluit en zet zich vastberaden in voor eerlijke en efficiënte verkiezingen, met een intensivering van het toezicht als prioriteit.