Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft op 28 mei 2024, tijdens de 4th International Conference on Small Island Developing States (SIDS4) in St. John’s, Antigua and Barbuda, diverse bilaterale gesprekken gevoerd. De conferentie duurde van 27 tot 30 mei 2024.

In een gesprek met Igor Zhovkva, plaatsvervangend hoofd van het kabinet van de president van Oekraïne, besprak minister Ramdin de wereldwijde impact van de Russische agressie tegen Oekraïne en de gevolgen voor Suriname. Hij meldde dat gesprekken over de import van kunstmest voor de agrarische sector door het conflict zijn stilgelegd. De eerste “Summit on Peace in Ukraine” vindt plaats op 15-16 juni 2024 in Zwitserland, gericht op het bereiken van een vredesakkoord volgens de VN-beginselen en het internationaal recht. President Santokhi is uitgenodigd voor deze top.

Minister Ramdin voerde ook gesprekken met de minister-presidenten van Aruba en Curaçao, respectievelijk Evelyn Wever-Croes en Gilmar Pisas, en een vertegenwoordiger van de regering van Sint Maarten. Deze gesprekken richtten zich op handel, investeringen en toerismesamenwerking. Ramdin benadrukte dat Suriname openstaat voor zakelijke kansen en dat de samenwerking tussen de diasporagemeenschappen versterkt moet worden.

Tijdens een ontmoeting met Mohamed Maliki Bin Osman, minister van het kabinet van de minister-president, tweede minister van Educatie en Buitenlandse Zaken van Singapore, werden samenwerkingsmogelijkheden tussen Singapore en Suriname besproken. De Singaporese minister benadrukte het belang van versterkte relaties en multilateralisme. Singapore wil kennis delen via het Singapore Cooperation Programme, dat trainingen in diverse sectoren biedt. Onderwerpen zoals duurzame ontwikkeling, luchtvaart, innovatie in het bankwezen, olieraffinaderijen en een “Sovereign Wealth Fund” kwamen ook aan bod.

Daarnaast had minister Ramdin een bilateraal overleg met de viceminister van Buitenlandse Zaken van Tsjechië, Eduard Hulicius, waarbij nieuwe samenwerkingsmogelijkheden werden verkend op gebieden zoals onderwijs, wetenschap, investeringen en landbouw. Suriname heeft drie Memoranda of Understanding aangeboden voor verdere samenwerking.