De Egmont Groep is een wereldwijde organisatie voor Financial Intelligence Units (FIU) die deel uitmaken van de Financial Task Force. Suriname behoort tot de Caribbean Task Force. Op woensdag 5 juni 2024 werd de MOU ondertekend voor de toetreding van FIU-Suriname tot de Egmont Groep. Pogingen om lid te worden begonnen in 2010, maar door een gebrek aan wettelijke mechanismen werd dit vertraagd. In november 2022 werden de benodigde wijzigingen doorgevoerd met de herziening van de Wet ter voorkoming en bestrijding van Money Laundering en Terrorismefinanciering.

President Chandrikapersad Santokhi benadrukt het belang van nationale en internationale samenwerking om witwassen, terrorismefinanciering en proliferatie te bestrijden. Roy Baidjnath Panday, coördinator van het Surinaamse Anti-Money Laundering Programma, legt uit dat toetreding tot de Egmont Groep cruciaal is voor snelle informatie-uitwisseling over internationale transacties. Dit platform biedt FIU de mogelijkheid om essentiële informatie voor analyse te verkrijgen. Baidjnath Panday benadrukt dat er veel handel vanuit Suriname plaatsvindt naar Europa, Noord-Amerika en recentelijk Azië. Via de Egmont Groep kan FIU deze informatie uitwisselen en analyseren.

De Egmont Groep biedt ook technische hulp aan, zoals trainingen voor Surinaamse FIU-medewerkers, om hun expertise in de bestrijding van witwassen, terrorismefinanciering en proliferatie te versterken. Bovendien kunnen lidlanden onderling beveiligde informatie uitwisselen via MOU’s, wat essentieel is voor het tijdig analyseren van ongebruikelijke transacties waarbij ook buitenlanders betrokken kunnen zijn.