Het derde congres van Suriname Second Model United Nations (SUMUN 2024) is gestart met een openingswoord van Seran Naarden, Secretaris-Generaal van SUMUN. Het doel van dit initiatief is om studenten tussen 18 en 22 jaar op een boeiende manier vertrouwd te maken met de werking van de Verenigde Naties (VN). Dit jaar draait het congres om ‘Border Dispute’ – grensgeschillen tussen verschillende landen. President Chandrikapersad Santokhi woonde de opening bij op zaterdag 8 juni 2024, gehouden in de vergaderzaal van het nieuwe gebouw van de Nationale Assemblee. Het evenement wordt georganiseerd door de Rotary Club Suriname in samenwerking met de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), met steun van het United Nations Development Programme (UNDP).

Tijdens dit evenement worden studenten op jonge leeftijd betrokken bij actuele wereldvraagstukken, internationale betrekkingen, diplomatie en de VN. In zes weken tijd zijn 48 studenten getraind en hebben ze diepgaand onderzoek gedaan naar het onderwerp. Onderwerpen zoals de grensgeschillen tussen India en China en tussen Libanon en Israël zijn besproken. Naarden is optimistisch over sterke verklaringen en effectieve discussies die zullen leiden tot ontwerpresoluties die aan de VN kunnen worden gepresenteerd. Studenten hebben de discussies gevoerd en verdedigden de positie van hun land, gericht op het bereiken van een resolutie. Sristy Bishoen, een deelnemende student, benadrukte hoe de uitdagingen die ze tegenkwam tijdens haar onderzoek hebben bijgedragen aan haar persoonlijke groei, vooral het belang van het handhaven van vrede tussen landen.

President Santokhi benadrukte het belang en de kansen die het SUMUN-congres biedt aan de jeugd om zich te verdiepen in de wereld van internationale diplomatie en samenwerking, in lijn met SDG-doel 16: ‘Vrede, Justitie en Sterke Publieke Diensten’. Hij prees de inzet van de studenten om wereldwijde vraagstukken te bespreken, wat hoopvolle vooruitzichten biedt voor Suriname. Hij moedigde de studenten aan om bij te dragen aan de opbouw van de Surinaamse natie.