Dit jaar is vastgesteld dat het Ied Ul Adha-feest, ook wel het offerfeest genoemd, op zondag 16 juni gevierd wordt. Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa) verzekert dat organisaties die het feest zondag vieren gerust kunnen slachten, aangezien de keurmeesters van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) aanwezig zullen zijn op de geregistreerde locaties.

Minister Somohardjo legt uit dat het ministerie elk jaar moslimorganisaties om advies vraagt bij het vaststellen van een nationale feestdag. “Ook dit jaar was dat niet anders,” benadrukt de minister. Advies is gevraagd aan drie grote moslimorganisaties: de Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV), de Surinaamse Moeslim Associatie (SMA), en de Madjilies Moeslimien Suriname (MMS). Op basis van de meerderheid is besloten om het offerfeest op 16 juni te houden.

Voor de SMA valt de dag van de viering van het Ied Ul Adha-feest op maandag 17 juni. Minister Somohardjo, die zelf tot de SMA behoort, zegt dat hij zowel op zondag als maandag het feest zal vieren, aangezien het drie dagen lang duurt. Het is een van de twee belangrijkste dagen voor moslims. “Op deze dag leren wij over offervaardigheid, bereidheid tot offeren en gehoorzaamheid,” aldus de minister.