Van het bekijken van bacteriën door een microscoop tot het observeren van een consultatiebezoek van een baby en zijn ouders bij de arts: dit zijn enkele ervaringen die de kinderen van groepen 6A, -B en -C van de Kangoeroeschool rijker zijn. In het kader van het vak Natuuronderwijs, met als onderwerp ziektes, brachten de leerlingen onder begeleiding van hun leerkrachten, juffen Kersheila Kartawidjaja, Soleiga da Silva en meester Martjieno Martin, een bezoek aan ‘s Lands Hospitaal op woensdag 5, donderdag 6 en vrijdag 7 juni 2024.

In het laboratorium werden de enthousiaste leerlingen ontvangen door het hoofd, mevrouw Marina Adirahardjo. De heer Dilshun Sew A Tjon, medewerker bloedafname, demonstreerde hoe bloedmonsters worden afgenomen. Medische analisten mevrouw Jane Gajadin en mevrouw Anjalie Pawirodikoro lieten zien hoe deze monsters, evenals monsters van urine en ontlasting, worden onderzocht op de aanwezigheid van bacteriën die lichaamsklachten kunnen veroorzaken. De ‘Kangoeroetjes’ mochten door de microscoop meekijken en de bewegende bacteriën observeren. Daarnaast werd uitgelegd hoe bloedtransfusies aan patiënten worden toegediend.

Bij het Consultatiebureau van het Moeder- en Kindcentrum werden de leergierige kinderen welkom geheten door zuster Lucil Barron en haar collega zuster Esmeralda Boekstaaf. Zij legden uitgebreid uit hoe moeder en kind door de consultatiearts worden onderzocht op hun gezondheid. Het kindje wordt gewogen, gemeten en met een stethoscoop wordt naar de organen geluisterd. Moeders worden aangemoedigd om borstvoeding te geven, omdat dit alle essentiële voedings- en afweerstoffen voor het kind bevat. Ook werd benadrukt dat moeders zelf gezond moeten eten om de kwaliteit van hun borstvoeding te verbeteren. De leerlingen woonden met veel belangstelling een routineconsult bij en stelden vragen aan consultatie-artsen mevrouw drs. Samantha Gids en mevrouw Marianni Laguna Cruz. Enkele leerlingen zagen hoe een baby zijn eerste vaccinatie kreeg.

Het was bijzonder om te horen dat een aantal van de leerlingen in ‘s Lands Hospitaal is geboren. Als het oudste en meest ervaren ziekenhuis van Suriname is ‘s Lands Hospitaal verantwoordelijk voor meer dan een derde van de landelijke geboortes per jaar. Sommige leerlingen gaven aan later mogelijk in de zorgsector te willen werken. We wensen hen veel succes met hun verdere studie. ‘s Lands Hospitaal bedankt de leerlingen, want niet alleen hebben zij van ons geleerd, maar wij ook van hen. We vonden het bijzonder te mogen bijdragen aan hun belevingswereld.