Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft een stringent selectieproces gelanceerd om nieuwe inspecteurs aan te trekken en de vergrijzing binnen het inspectieapparaat tegen te gaan, als onderdeel van een bredere transformatie die al acht maanden gaande is.

De eerste selectieronde is succesvol afgerond, waarbij kandidaten uitgebreide interviews ondergingen over zichzelf en diverse inspectiegerelateerde kwesties. Een aantal kandidaten is na deze ronde afgevallen.

De tweede ronde, die binnenkort begint, zal de overgebleven kandidaten beoordelen op hun probleemoplossend vermogen, visie en innovatieve capaciteiten. De opdrachten zijn praktijkgericht en dienen als cruciale maatstaf voor hun geschiktheid als inspecteur, gezien de uitdagende problemen waar ze mee te maken zullen krijgen.

De nieuwe inspecteurs zullen vanaf het komende schooljaar (2024-2025) worden ingezet als onderdeel van het strategische plan van het ministerie. Dit plan, dat al in concept gereed is en wacht op goedkeuring, omvat ook de implementatie van een nieuwe HRM-structuur voor het inspectieapparaat. Deze structuur is ontworpen om betere carrièrekansen te bieden en de algehele prestaties van het apparaat te verbeteren.