Minister Rishma Kuldipsingh van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) heeft een delegatie onder leiding van Aruba’s minister van Economische Zaken, Geoffrey Wever, ontvangen in het kader van een handelsmissie. De ontmoeting vond plaats op 25 juni 2024 in de vergaderzaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Internationaal Business en Internationale samenwerking (BIBIS). Tijdens de bijeenkomst is uitgebreid gesproken over samenwerkingsmogelijkheden tussen Suriname en Aruba, met speciale aandacht voor ondernemerschap, technologische innovatie en duurzame ontwikkeling.

Minister Wever benadrukte dat zijn delegatie, bestaande uit ondernemers uit diverse sectoren, naar Suriname is gekomen om niet alleen de handel te bevorderen, maar ook om een stevige basis te leggen voor toekomstige samenwerking die beide economieën ten goede zal komen. Hij gaf aan dat zij geïnteresseerd zijn in samenwerking op gebieden zoals sectorstimulatie, logistieke uitdagingen en hernieuwbare energie, en staan open voor verdere gesprekken om de samenwerking te versterken.

Minister Kuldipsingh merkte op dat hoewel de handel tussen Aruba en Suriname momenteel beperkt is, er aanzienlijk groeipotentieel bestaat. Zij wees op mogelijkheden voor wederzijdse investeringen in diverse sectoren, waarbij Aruba baat kan hebben bij Surinaamse landbouwproducten en mineralen, terwijl Suriname kan profiteren van Aruba’s toeristische sector. De minister benadrukte verder dat het ministerie van EZ graag een lijst ontvangt van goederen en diensten uit de private sector in Aruba die men wil importeren, om zo de exportcapaciteit van Suriname te vergroten. Het ministerie zal ook logistieke ondersteuning bieden door te bemiddelen bij vrachtvervoerders voor zowel lucht- als zeetransport.

Kuldipsingh onderstreepte tevens de potentie van samenwerking met de Surinaamse diaspora in Aruba om de economische betrekkingen te versterken en handelsrelaties uit te breiden, wat kan bijdragen aan het nationaal beleid van beide landen.