Met het oog op de verkiezingen van 25 mei 2025, heeft president Chandrikapersad Santokhi een dringend beroep gedaan op zijn coalitiepartners en leden van De Nationale Assemblee. Hij vraagt hen zich te richten op noodzakelijke wetten die de bescherming en rechtsorde van Suriname moeten versterken. Volgens Santokhi zijn deze wetten essentieel voor het voldoen aan eisen van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) en het Caribbean Financial Action Taskforce (CFATF). Dit benadrukte de president op 12 juli 2024 tijdens een coalitiebijeenkomst op het Kabinet van de President.

“U mag campagne voeren, maar laten we ons concentreren op de behandeling van deze noodzakelijke wetten,” onderstreepte Santokhi. Er is een lijst van prioriteitswetten opgesteld en een cluster van ministers aangewezen om deze te categoriseren voor behandeling. Voor 31 december 2024 moet een groot deel van deze wetten zijn goedgekeurd. Santokhi benadrukte ook de noodzaak om het nieuwe kiesstelsel goed te communiceren naar de samenleving, mede omdat de behandeling ervan door het Constitutioneel Hof (CHOF) voor onzekerheid zorgt.

Tijdens de bijeenkomst werd ook besproken hoe de coalitie zich kan positioneren in de resterende tien maanden en reflecteerde men op het functioneren van de coalitieleden. Santokhi wees op de uitdagingen die de coalitie de afgelopen vier jaar heeft overwonnen en riep op tot voortzetting van deze inspanningen met nieuwe prioriteiten.

De president noemde onder andere de beheersing en stabilisatie van de financiële crisis, het herschikken van de nationale en internationale schuld, het herstel van internationaal vertrouwen, en het vermijden van grijze of zwarte lijsten voor Suriname. Hij wees op economische groei, dalende inflatie en koers, en een toename van de internationale reserves. Voor het eerst in de geschiedenis heeft Suriname een tier-one status bereikt in de aanpak van mensenhandel. Santokhi benadrukte de offers en inspanningen van de regering en het geduld van het volk, met de belofte om resultaten te leveren en tegen het einde van de maand overeenstemming te bereiken met de vakbonden over hoe terug te geven aan de samenleving.