De Commissie ‘Bevordering & Ontwikkeling van Micro-Ondernemerschap Binnenland’ heeft recent een werkplan overhandigd aan minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ). Dit plan is essentieel voor het bevorderen van ondernemerschap en werkgelegenheid in het binnenland en sluit naadloos aan bij het Decent Work Country Programma van Suriname, dat landelijk wordt uitgevoerd. Shoblina Chotkan-Somai, voorzitter van de commissie, heeft het plan overhandigd, en onderdirecteur Arbeidsmarkt Naomi Esajas-Friperson ontving ook een exemplaar.

De commissie heeft onderzoek gedaan naar ontwikkelingsmogelijkheden in diverse sectoren en richtte zich op het vergroten van bewustzijn over ondernemerschap, coöperatievorming en het belang van technisch onderwijs in binnenlandse gemeenschappen. Uit het onderzoek blijkt dat er voldoende middelen en fondsen beschikbaar zijn voor investeringen, maar dat gemeenschappen onvoldoende informatie hebben om hiervan gebruik te maken. Ook de taalbarrière vormt een uitdaging. De implementatie van dit werkplan zal niet alleen het micro-ondernemerschap stimuleren, maar ook het duurzame gebruik van natuurlijke hulpbronnen bevorderen. Verder werd geconcludeerd dat gemeenschappen beter kunnen concurreren op de arbeidsmarkt met toegang tot scholings- en bijscholingsprogramma’s en vakgerichte opleidingen die aansluiten bij lokale vaardigheden en behoeften. De commissie benadrukte dat continue monitoring en evaluatie het plan zullen helpen aanpassen aan veranderende omstandigheden en behoeften.

Daarnaast adviseerde de commissie om bij het implementeren van onderwijsprogramma’s rekening te houden met de specifieke context en cultuur van inheemse en marrongemeenschappen, en milieuvriendelijke methoden en technieken te gebruiken bij het ontwikkelen van bedrijfsplannen. Er moet gezorgd worden voor een inclusieve dialoog met lokale gemeenschappen bij de ontwikkeling en uitvoering van beleid, waarbij het recht op Free, Prior, and Informed Consent (FPIC) gerespecteerd wordt. De commissie raadt ook aan om grondige onderzoeken en dataverzameling te doen voor gerichte beleidsmaatregelen en bestaande projectvoorstellen te inventariseren die uitgevoerd kunnen worden. Een andere belangrijke aanbeveling is om samen te werken met andere ministeries en NGO’s zoals EZOTI, RO, ILO, en WWF, die vergelijkbare doelen nastreven, voor efficiënt en effectief gebruik van kapitaal en menselijke hulpbronnen.

Minister Mac Andrew bedankte de commissie voor hun werk en gaf aan het document grondig door te nemen en te delen met relevante ministeries en organisaties, zodat er spoedig opvolging gegeven kan worden aan de aanbevelingen.