Het directoraat Ondernemerschap (DO) van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) heeft onlangs een driedaagse training “Basisvaardigheden Ondernemerschap” georganiseerd voor opkomende en startende ondernemers. Deze training, die plaatsvond op 14, 15 en 16 augustus, was gericht op het bevorderen van ondernemerschap ter ondersteuning van de economie in Suriname. Tijdens de sessies hebben deelnemers geleerd over het opstellen van een businessplan, het business canvas model, financiële administratie, kostprijscalculatie en meer. De certificaatuitreiking vond op de laatste dag plaats op het ministerie.

Directeur Ondernemerschap, Karishma Mathoera, benadrukte het belang van ontwikkeling en kennis voor het succesvol functioneren van ondernemingen. Volgens Mathoera kan een gezond ondernemerschapsklimaat bijdragen aan een stabiele economische groei in het land. Ze benadrukte dat de training niet bedoeld is om het wiel opnieuw uit te vinden, maar om ondernemers te ondersteunen in professionaliteit en efficiëntie. Mathoera hoopt op een toename van Surinaamse producten, zowel nationaal als internationaal, wat zou bijdragen aan een betere balans tussen import en export.

Minister Rishma Kuldipsingh van het ministerie van EZ onderstreepte dat Kleine en Middelgrote Ondernemingen (KMO’s) de ruggengraat van de economie vormen. Ze merkte op dat Surinamers veel potentieel en talent hebben voor nationaal en internationaal ondernemerschap, hoewel soms de benodigde kennis ontbreekt. De minister streeft ernaar ondernemerschap als apart vak op basisscholen in te voeren om jongeren vroeg te stimuleren en te ontwikkelen als ondernemers. Tevens wijst zij op de verschillende overheidsfondsen die beschikbaar zijn om ondernemerschap te ondersteunen. Minister Kuldipsingh verwacht in de toekomst meer succesvolle en exportgerichte bedrijven, wat bijdraagt aan de economische ontwikkeling van Suriname.