Tijdens de regeringsraadvergadering van woensdag 28 augustus 2024 heeft de regering belangrijke zaken besproken, waaronder de uitbreiding van het Landelijke Woningbouwprogramma (LWBP). De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Parmanand Sewdien, kreeg goedkeuring voor de oprichting van een rijstverwerkingsfaciliteit en een markoesa fruit-, opslag- en verwerkingshal. Ook heeft de minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu, Marciano Dasai, aangekondigd dat wegwerpplastiek vóór 1 april 2025 zal worden uitgefaseerd. Verder heeft de minister van Volksgezondheid technische toelichting gegeven over de braindrain-situatie. Tot slot is goedkeuring verleend voor grondconversie ten behoeve van 212 belanghebbenden.

President Santokhi benadrukte dat de nieuwe rijstverwerkingsfaciliteit moet bijdragen aan een eerlijke prijs voor kleine boeren en een duurzame oplossing biedt voor de sector. De fruitverwerkingsfaciliteit in Nickerie zal werkgelegenheid bevorderen en de productiesector stimuleren, wat de verdiencapaciteit van de staat ten goede zal komen.

Gezien de dagelijkse aanvragen voor land en woningbouwprojecten heeft minister Riad Nurmohammed goedkeuring gekregen om vier woningbouwprojecten aan te bieden via een publiek-private samenwerking (PPP). Deze projecten omvatten 1800 kavels, die worden aangeboden tegen een starttarief van 3000 USD. Tevens is goedkeuring verleend voor de conversie van grond voor 212 belanghebbenden.

Marciano Dasai presenteerde het plan om wegwerpplastiek uit te faseren, aangezien Suriname jaarlijks 20 miljoen kg SUP produceert dat moeilijk te recyclen is. Samen met het ministerie van EZ worden gesprekken gevoerd met stakeholders om de uitfasering voor te bereiden en voorwaarden te scheppen voor het verbieden van import en export. De president heeft benadrukt dat er gezocht moet worden naar alternatieven die door bestaande producenten kunnen worden vervaardigd.