President Chandrikapersad Santokhi van Suriname zal van 20 tot 28 september 2024 de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (UNGA 79) in New York bijwonen. Samen met een delegatie vertrok hij op 20 september naar de VS, met een terugkeer op 28 september. Dit jaar staat de vergadering in het teken van “Leaving no one behind: acting together for the advancement of peace, sustainable development and human dignity for present and future generations.”

De 79e VN-Algemene Vergadering is een belangrijke kans om de voortgang richting de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) te versnellen. President Santokhi zal op 25 september een toespraak houden over duurzame ontwikkeling, de sanering van de Surinaamse economie en internationale conflicten. Ook neemt hij deel aan de “Summit of the Future”, waar de nadruk ligt op verbeterde internationale samenwerking voor urgente kwesties zoals klimaatverandering en ongelijkheid.

Tijdens de Algemene Vergadering worden verschillende high-level bijeenkomsten georganiseerd, gericht op onderwerpen als nucleaire gevaren en volksgezondheid. President Santokhi zal deelnemen aan nevenevenementen over Haïti en Oekraïne en een werk-lunch bijwonen georganiseerd door de Council of the Americas, met CEO’s van grote bedrijven die geïnteresseerd zijn in Suriname.

Verder staan bilaterale gesprekken op de agenda, waaronder ontmoetingen met VN-secretaris-generaal António Guterres en de Nederlandse minister-president Dick Schoof, met als doel de internationale betrekkingen van Suriname te versterken en investeringsmogelijkheden te verkennen. Ook zal president Santokhi deelnemen aan activiteiten georganiseerd door de Surinaamse diaspora in New York.