De Caribbean Financial Action Taskforce (CFATF) heeft het antiwitwas-, terrorismefinancierings- en financierings van massavernietigingswapenskader van Suriname beoordeeld in het kader van de vierde evaluatieronde. Het CFATF-team bracht een bezoek aan Suriname van 28 februari tot 11 maart 2022, evaluerend aan de hand van de 40 aanbevelingen van de Financial Action Taskforce (FATF).
Het Mutual Evaluation Report (MER) zag in december 2022 het licht en werd in januari 2023 openbaar. Dit rapport biedt inzicht in de stand van zaken rond antiwitwas- en terrorismefinancieringsmaatregelen ten tijde van het bezoek. Een aanbeveling uit het MER benadrukt de noodzaak tot bijwerking van de Nationale Risico Analyse en de uitvoering van Sectorale Risico Analyses (SRA).
Voor de bancaire sector kreeg de Centrale Bank van Suriname technische ondersteuning van het ‘Department against Transnational Organized Crime’ van de OAS (OAS-DTOC) in het kader van de SRA. Momenteel voert KROLL Consultants een NRA 2.0 uit. De uitkomsten van de sectorale risicoanalyse in de banksector worden geïntegreerd in de NRA 2.0.
De SRA omvat een evaluatie van de witwas- en terrorismefinancieringsdreigingen in de banksector om te beoordelen hoe goed deze risico’s worden geïdentificeerd, begrepen en aangepakt, inclusief opvolging van toezichthoudende aanwijzingen. Dit vormt de basis voor op risico gebaseerde maatregelen ter preventie en bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering. De implementatie van deze aanbevelingen uit het MER is cruciaal voor het verbeteren van het AML/CTF-toezichtbeleid van de Bank. Nalatigheid hierin kan leiden tot een effectief en proportioneel sanctiebeleid.
Naast banken zijn ook andere financiële instellingen, zoals geldtransactiekantoren en verzekeringsmaatschappijen, alsook actoren zoals de Financial Intelligence Unit Suriname en de Gaming Control Board Suriname, betrokken bij de SRA. Vertegenwoordigers van diverse financiële sectoren en instituten namen deel aan de validatiesessie met de OAS-DTOC, gehouden op 9 november 2023 bij de Centrale Bank van Suriname. De FATF fungeert als een internationale “waakhond” tegen witwassen, terrorismefinanciering en financiering van massavernietigingswapens. Hun ontwikkelde internationale standaarden hebben tot doel deze illegale activiteiten te voorkomen en de bedreigingen die ze vormen voor de integriteit van het internationaal financieel systeem te minimaliseren.