In samenwerking met de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) cassave-raspermachines overhandigd aan meer dan 40 kleine cassaveverwerkers in afgelegen gebieden. Deze begunstigden maken deel uit van het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP).
Het SAMAP-project heeft inmiddels meer dan 6000 landbouwapparatuur, machines en diensten geleverd, met een totale investering van meer dan USD 1,2 miljoen. Deze ondersteuning heeft 156 kleine en grote projecten in alle 10 districten van het land versterkt, met de focus op het vergroten van de productiecapaciteit voor fruit, groenten, cassave, gember en andere niet-houtige bosproducten (NTFP’s). Erick Zeballos, Chief Technical Advisor van FAO/SAMAP, benadrukte de cruciale rol van vrouwen uit binnenlandse gemeenschappen in het versterken van zowel de cassavesector als de bredere landbouwsector in Suriname. Hij merkte op dat met de geleverde apparatuur en andere investeringen, de landbouwers nu volledig uitgerust zijn om hun small grant project uit te voeren en hun doelen te bereiken in termen van productiviteit, kwaliteit en markttoegang.
Samanda Deel uit het Tapanahony-gebied in Sipaliwini en Agnes Prika uit Marowijne, die beiden cassave-raspermachines hebben ontvangen, uitten hun dankbaarheid jegens FAO/SAMAP. Ze benadrukten dat de machines niet alleen de arbeidsintensieve en inefficiënte handmatige raspprocessen hebben verminderd, maar ook hebben bijgedragen aan aanzienlijke verbeteringen in de productiekwaliteit. Hierdoor kunnen ze nu sneller en efficiënter aan de lokale en exportmarktvraag naar cassave voldoen.